Internasjonalt Professional Bowlers Association

Legenden Pete Weber

Flesteparten som har sett eller spilt bowling har en eller annen gang hørt navnet Pete Weber. Her er historien om en av de aller aller største som fortsatt er å finne på parketten.

Født 21 august 1962 i St. Ann, Missouri. En liten bydel i St. Louis som ligger på grensa til Illinois. Hans fødenavn er Peter David Weber, men ble bare kalt Pete, og er godt kjent for initialene PDW.

Han er sønn av Dick Weber, en legende i sporten bowling, PBA Hall of Famer og som var med på å starte opp Professional Bowlers Association (PBA) sent på 50-tallet. Dick var en skikkelig ambassadør for bowling og var ofte å se på TV. Han gjestet David Letterman flere ganger og som regel fikk han en bowlingkule han skulle treffe ulike gjenstander med.

Far og sønn i 1968. FOTO: PBA LLC

Allerede i 3-4 årsalderen var Pete å finne i en bowlinghall, helt forelsket i kuler og kjegler. Hans far var den viktigste støttespilleren og når Pete var 15 år gammel vant han turneringer mot voksne ringrever. Som 17 åring fikk han tillatelse til å delta på PBA Touren. Du måtte være 18 år den gang for å få lov til å delta, men hans far ordnet en tillatelse.

Han hadde litt problemer med å tilpasse seg det å være sønnen til sin far. Dick var velkjent som en gentleman, mens Pete ville heller gjøre ting på sin egen måte.

Den første sesongen han var med i PBA Touren deltok han på 21 turneringer og kom seg til 1 TV finale.
I 1980 ble han æret med tittelen “PBA Rookie of the year”, men det måtte gå 2 år til før han vant sin første tittel. Han vant 2 titler den sesongen og ble i 1986 den yngste igjennom tidene (24 år) som hadde vunnet 10 titler.
2 år senere vant han US Open, Tournament of Champions og PBA National Championship, kjent som “Triple Crown”.
Stjernestatusen hadde sin pris
På 80 tallet var Pete godt etablert som en av verdens aller beste bowlingutøvere, men livsstilen hans var dominert av alkohol og kokain. I 1984 la han seg inn på rehab.
I en artikkel i Sports Illustrated innrømmet Pete å ha vært på turne i flere uker uten at han selv husket det. Han skal ha vært våken i flere døgn på grunn av kokainmisbruket og kombinerte det med store inntak av alkohol.

Årene etter var han ikke viden populær blant sine kollegaer på bowlingbanen og han ble til og med fratatt tittelen “PBA Player of the year”, selv om han vant Tournament of Champions og hadde spilt inn mest penger i løpet av sesongen. [td_block_ad_box spot_id=”content_top”] Han nådde milepælen $1,000,000 i inntjente penger i 1989. Han hadde da 13 PBA titler i beltet, men han hadde problemer i sitt personlige liv.
Før midten av 90 tallet hadde han vært igjennom to skilsmisser og sesongen 94-95-96 vant han ingen titler.

I 1997 ble han en del av PBA Hall of Fame, samme året som han passerte $2,000,000 i inntjente kroner som profesjonell.

Kontroversiell
På grunn av sine problemer med alkoholen fikk Pete en suspensjon av PBA i år 2000. Det var hans femte suspensjon.
Før suspensjonen ble PBA solgt til nye eiere, men det var de gamle eierne som suspenderte Pete.
De nye eierne så markedsverdien han hadde for bowling. Den kontroversielle personen han var skapte mye oppmerksomhet og de ba ham om å være seg selv. Vær utagerende, kjeft gjerne på publikum.
Eierne hadde helt rett, Pete ble en suksess for TV sendingene.

Pete Weber
Vinner av US Open 1991. FOTO: PBA LLC

Hans oppførsel på TV har gitt ham betegnelsen som “bad ass” og tildels usportslig.

“I’m just doing my job. When I get on TV, I give people what I think they want to see. I guess there are 5-to-10 percent of people who don’t like it. Well, too bad.”

Han har hatt mangfoldige raseriutbrudd i TV finaler og den som ble mest kjent er fra 2012 da han vant US Open for femte gang. Mike Fagan ble et poeng for kort mot Pete som vant 215 mot 214 etter å ha satt strike i siste kast.

“YES! GOD DAMN IT! YES! That’s right I did it! I’m…number five, are you kidding me? That’s right! Who do you think you are? I am! Dammit right!”
I den samme finalen hadde han skreket til en bestemt publikummer flere ganger som han mente forstyrret ham i spillet. Hvem på tribunen han ikke var helt fornøyd med er fortsatt et mysterium, men Fagan forklarte etterpå at han tror Pete lagde seg en fiende på tribunen han fikk kanalisert sitt raseri på og fikk fokusert bedre på kampen. Utbruddet han fikk etter seieren gikk sin rundgang på internett.

Han har tidligere pakket sammen og dratt hjem under spill opptil flere ganger og er en mester på å skape noe av ingenting.
I 2015 spilte han TV semifinale mot Jason Belmonte der han skapte oppstyr rundt Belmontes plassering av håndduken. En semifinale Pete tapte forøvrig.

Pete Weber
Under USBC Masters 2015. FOTO: PBA LLC

13 februar 2005. Dick Weber sovner inn. Et sjokk for familien til Pete. De ikke hadde fått noe slags forvarsel. Pete skulle spille US Open for å prøve å tangere sin far i antall titler i turneringen.
Da hans mor ringte gikk han til direktøren for US Open og fortalte at han måtte dra hjem.

Senere det året, etter å ha slitt både personlig og profesjonelt, vinner Pete sin første tittel etter farens bortgang og det er 666 dager siden sist gang han var i en TV finale. Han æret sin far da han viste frem “DW” merket han hadde på ermet.

I 2012 da han vant US Open for femte gang var hans utbrudd et resultat av følelsene som lå like under huden på ham. Å endelig gå forbi sin far i antall US Open titler er hans største bragd.
“Det var en ære og et privilegium å ha like mange titler som min far og Don Carter. Det er helt ubeskrivelig å være den eneste i historen som har klart fem”.
Han vinner Tournament of Champions i 2013 og blir den første i historien som vinner “Triple Crown” to ganger. Det er også han tiende Major seier, som gjør at han troner på toppen sammen med Earl Anthony med flest Majors.

Ble med i PBA50 i 2013, tidligere PBA senior. Ble samme året kåret til “PBA50 Rookie of the year” og har frem til dags dato vunnet 10 titler.

I 2015 fikk Pete vite av legen sin at han har skoliose i den nedre delen av ryggen, noe som har satt ham kraftig tilbake. Han har ikke fått til å spille så mye som han ønsker, og et sitat fra PBA sier han har brukt flere timer hos legen i 2016 enn på trening.

Han spilte bare 15 turneringer i PBA i 2016, men han skal ha nok til smør på brødskiva uansett. På de 15 turneringene har han spilt inn utrolige $163,000 (underkant av 1,5 millioner norske kroner)!

Fakta
Han bruker solbriller fordi det skjermer for TV lysene
Kona Tracy får ikke bruke noen røde plagg når han spiller på TV.
I 1991 mistet han US Open trofeet under medaljeseremonien. Det gikk i tusen knas.
784 PBA turneringer
80 x 300 i PBA sammenheng
Spilt inn $3,900,000 siden 1979
123 ganger på TV (pr. 2012)
111 ganger vunnet på TV (pr. 2012)

BONUS: Se en dokumentar om Pete Weber på ESPNs show “30 for 30”: The bad boy of bowling

Andre nyheter

Britisk seier i U.S. Open

Frank Selvåg

Major Mika i PBA Hall of Fame

Frank Selvåg

Kyle Troup slo Jason Belmonte i finalen

Frank Selvåg

Denne nettsiden benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en god og skreddersydd opplevelse. Du kan når som helst skru det av i nettleseren din. OK Les Mer

Personvern